Realizując program „ OWOCE I WARZYWA W SZKOLE” uczniowie klas 0-III naszej szkoły, mieli dostarczane w czasie całego roku szkolnego porcje owoców , warzyw i soku, które chętnie zjadali i wypijali. Działania dotyczące programu podjęte w szkole to: wycieczki do gospodarstwa rolnego, sadu i ogródków. Dzieci przygotowały sztukę teatralną o zdrowym odżywianiu i przedstawiły ją w szkole, Teatrze Dramatycznym oraz Galerii Victoria. Uczniowie klas I-III brali udział w Powiatowych , Miejskich i Szkolnych Konkursach o tematyce zdrowotnej i uzyskali w nich wysokie lokaty. Jednym z przedsięwzięć było także przygotowanie apelu z okazji Światowego Dnia Służby Zdrowia i podkreślenie jak ważną rolę odgrywają owoce i warzywa w codziennym jadłospisie małego dziecka. Kolejne, to kontynuacja projektu „ Owocowy Dzień”. W tym roku był to dzień jabłuszka. Poprzebierane dzieci po paradzie szkolnej wykonywały wraz z rodzicami soki, przetwory i surówki z jabłek. Na owocowej uczcie nie zabrakło również ulubionej szarlotki. W imprezie uczestniczyła zaproszona pielęgniarka szkolna. Należy podkreślić , ze szkoła przyłączyła się do Ogólnopolskiej Akcji „ŚNIADANIE DAJE MOC”. Podczas apelu z okazji tego dnia, dzieci również prezentowały wartości odżywcze owoców i warzyw oraz oglądały prezentację multimedialną o zdrowym odżywianiu. Rodzice aktywnie włączyli się do pomocy wyciskając świeże soki owocowe a na kanapkach znalazły się ulubione warzywa. W roku szkolnym 2015/2016 nie zabrakło w poszczególnych klasach zajęć o tematyce zdrowotnej, racjonalnym odżywianiu i piramidzie zdrowia . Dzieci wykonały albumy o warzywach i owocach .
Marzena Wiśniewska