Tegoroczne obchody Światowego Dnia Żywności odbywały się pod hasłem „Nie zostaw nikogo w cieniu”. Podczas pogadanek i dyskusji zorganizowanych przez wychowawców uczniowie naszej szkoły zastanawiali się jakie działania mogą podjąć w domu i szkole, aby nikt nie chodził głodny i niedożywiony. Ważną rzeczą jest także problem marnotrawienia, a w konsekwencji wyrzucania olbrzymich ilości żywności, którą można się przecież podzielić. W wielu miastach Polski działają punkty, w których można zostawić jedzenie, którego przygotowaliśmy zbyt wiele.
Mam nadzieję, że wypracowane sposoby postępowania zapobiegną nieprzemyślanym zakupom,
a w konsekwencji wyrzucaniu jej na śmietnik.
Justyna Stenzel
https://bankzywnoscilublin.pl/wp-content/uploads/2020/01/marnowanie-5.png https://co-slychac.pl/artykuly/-7533.jpg http://www.progressmyszkow.pl/mini/phpThumb.php?src=/zdjecia/artykuly/swiatowy-dzien-zywnosci-174.png&w=1000&fltr[]=wmi|/grafiki/logo_1.png|TR http://www.progressmyszkow.pl/mini/phpThumb.php?src=/zdjecia/artykuly/swiatowy-dzien-zywnosci-274.png&w=1000&fltr[]=wmi|/grafiki/logo_1.png|TR