Realizując program „ OWOCE I WARZYWA W SZKOLE”  uczniowie klas 0-III naszej szkoły, mieli dostarczane w czasie całego roku szkolnego porcje owoców , warzyw i soku, które chętnie zjadali i wypijali. Działania dotyczące programu  podjęte w szkole  to: wycieczki do gospodarstwa rolnego, sadu i ogródków. Dzieci przygotowały sztukę teatralną o zdrowym odżywianiu i przedstawiły ją w szkole, Teatrze Dramatycznym oraz Galerii Victoria. Uczniowie klas I-III brali udział  w Powiatowych , Miejskich i Szkolnych Konkursach o tematyce zdrowotnej i uzyskali  w nich wysokie lokaty. Jednym z przedsięwzięć było także  przygotowanie apelu z okazji Światowego Dnia Służby Zdrowia i podkreślenie jak ważną rolę odgrywają owoce i warzywa w codziennym jadłospisie małego dziecka. Kolejne, to  kontynuacja projektu „ Owocowy Dzień”. W tym roku był to dzień jabłuszka. Poprzebierane  dzieci po paradzie szkolnej wykonywały wraz z rodzicami soki, przetwory i  surówki z jabłek. Na owocowej uczcie nie zabrakło również ulubionej szarlotki. W imprezie uczestniczyła zaproszona pielęgniarka szkolna. Należy podkreślić , ze szkoła  przyłączyła się do Ogólnopolskiej Akcji „ŚNIADANIE DAJE MOC”. Podczas apelu z okazji tego  dnia,  dzieci również prezentowały wartości odżywcze owoców i warzyw oraz oglądały prezentację multimedialną o zdrowym odżywianiu. Rodzice aktywnie włączyli się do pomocy wyciskając świeże soki owocowe a na kanapkach znalazły się ulubione warzywa. W roku szkolnym 2015/2016 nie zabrakło w poszczególnych klasach zajęć o  tematyce zdrowotnej, racjonalnym odżywianiu i piramidzie zdrowia . Dzieci wykonały albumy o warzywach i owocach .

                                                                                                                         Marzena Wiśniewska